Udruženje za bolji Vršac

GrupaGradjanaBaner

BRANISLAVA LUČIĆ NEUSTAVNO PRIMALA PLATU I OŠTETILA VRŠAČKI BUDŽET

Pročitano 4204 puta

Grupa građana ZA BOLJI VRŠAC dobila je tumačenje Ustavnog suda Srbije kojim se potvrđuje da Zakon o lokalnoj samoupravi ne predviđa mogućnost da zamenik predsednika skupštine opštine bude na stalnom radu u opštini, već samo propisuje postojanje ovog funkcionera skupštine opštine, njegova ovlašćenja i način izbora i razrešenja.

Ovo tumačenje se odnosi na Branislavu Lučić člana Pokreta vršačke regije evropske regije koja je kao zamenik predsednika skupštine opštine primala naknadu koja se procenjuje da je u bruto iznosu bila oko 70.000 evra za četiri godine koliko joj je trajao mandat. 

Nasuprot tome, Zakonom o lokalnoj samoupravi je izričito određen krug funkcionera koji moraju biti ili koji imaju mogućnost da budu na stalnom radu u opštini.

Prema tome, po oceni Ustavnog suda, krug lica koja moraju, odnosno mogu biti na stalnom radu u skupštini opštine utvrđen je Zakonom i ne može se proširiti na druga lica statutom ili nekim drugim pravnim aktom jedinice lokalne samouprave, jer takvo ovlašćenje Zakon ne sadrži.

Iz istih razloga aktom jedinice lokalne samouprave se ne može urediti ni radnopravni status ovih lica.

Zašto je Branislava Lučić, koja je po profesiji pravnik, svesno kršila zakon i neustavno primala platu i tako oštelila buđet opštine Vršac, ostaje da utvrdi nezavisna komisija čije će formiranje predložiti šef odborničke grupe GG ZA BOLJI VRŠAC Branislav Matić na sledećoj skupštini Opštine.

Priredio: 
Poslednja izmena dana utorak, 03 jul 2012 04:48
Vi ste ovde: Home Novosti GG ZA BOLJI VRŠAC BRANISLAVA LUČIĆ NEUSTAVNO PRIMALA PLATU I OŠTETILA VRŠAČKI BUDŽET