Udruženje za bolji Vršac

Dobro došli, gost
Korisničko ime: Lozinka:

Pravila

Poruke, odnosno tekstovi na ovom forumu predstavljaju poglede i mišljenja autora, stoga, Udruženje građana ZA BOLJI VRŠAC kao organizator foruma ne prihvata odgovornost i ne može biti odgovorna ni za jednu napisanu poruku ili poslati materijal.

Udruženje građana ZA BOLJI VRŠAC kao organizator foruma ne garantuje za preciznost, tačnost i celovitost bilo koje poruke ili materijala.

Registracijom na ovom forumu prihvatate da nećete postavljati ili slati materijal za koji znate da je lažan, neispravan, uvredljiv, uznemiravajući, seksualno orijentisan, preteći ili napadajući na ličnu privatnost, ili bilo koji drugi materijal koji krši važeće zakone.

Udruženje građana ZA BOLJI VRŠAC kao organizator foruma zadržava pravo da svaku napisanu poruku ukloni ili izmeni iz bilo kojih razloga.

Korišćenjem bilo kog dela foruma smatra se da prihvatate uslove korišćenja VRŠAČKOG GRAĐANSKOG INTERNET FORUMA foruma.

VRŠAČKI GRAĐANSKI INTERNET FORUM zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili dopuni uslove korišćenja.

O važnim promenama i dopunama forum može obavestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na forumu.

Korišćenjem bilo kog sadržaja VRŠAČKOG GRAĐANSKOG INTERNET FORUMA smatra se da ste upoznati sa uslovima korišćenja.

Pravila ponašanja na forumu


1. Opšte odredbe

1.1 VRŠAČKI GRAĐANSKI INTERNET FORUM počeo je sa radom 25. maja 2013. godine.

1.2 VRŠAČKI GRAĐANSKI INTERNET FORUM je Internet zajednica koja za cilj ima utiče na sprovođenje javnih lokalnih ekonomskih, socijalni, obrazovnih, kulturnih i ekonomskih politika u opštini Vršac, širenje znanja i iskustva iz svih oblasti života, prevazilaženje razlika i stvaranje tolerancije među vršćanima.

1.3 Ovim Pravilima ponašanja uređuje se ponašanje članova foruma u cilju stvaranja i održavanja pozitivne atmosfere u vršcu i normalnog rada foruma.

1.4 Registracijom na VRŠAČKI GRAĐANSKI INTERNET FORUM smatra se da je član upoznat sa ovim pravilima i dužan je da ih poštuje.

1.5 Na forumu su dobrodošli svi ljudi dobre volje, bez obzira na poreklo, rasu, nacionalnost i veroispovest i niko nema pravo da ih po bilo kom osnovu diskriminiše.

1.6. Član je dužan da poštuje druge članove i njihovo mišljenje bez obzira da li se sa njime slaže ili ne.

1.8. Član je obavezan da poštuje pravo privatnosti drugih članova. Iznošenje podataka kojim bi se mogla narušiti privatnost ili ugled drugih članova je zabranjeno.


2. Prijavljivanje i učestvovanje na forumu

2.1. Učestvovanje na forumu je slobodno i besplatno.

2.2. Pisanje poruka, odnosno aktivno učestvovanje na forumu, omogućeno je samo registrovanim članovima.

2.3. Prijavljivanjem i učestvovanjem na forumu prihvatate da postoje izvesni rizici za koje foruma ne snosi odgovornost, kao što je: mogućnost nestanka informacija ili Vaših ili tuđih poruka, mogućnost otkrivanja Vaših ličnih podataka, mogućnost da Vas neko treći kontaktira i uznemirava ili da vam naškodi na bilo koji način, ukoliko otkrijete svoje lične podatke, možete biti izloženi izrugivanju, prevari, obmanjivanju, spamu. Navedene zloupotrebe će se strogo sankcionisati.

2.3. Sadržaj poruke na forumu predstavlja lični stav autora poruke. Administrator, urednici i ostali članovi foruma ne prihvataju odgovornost za sadržaj bilo koje poruke drugog člana foruma. Administrator i urednici foruma ne daju nikakve garancije po pitanju tačnosti, podobnosti, autentičnosti, zakonitosti, punovažnosti, kvaliteta, postojanosti, kompletnosti ili aktuelnosti poruka na forumu.

2.4. Administrator foruma ne štiti autorska prava autorima poruka, tekstova, slika ili svakog drugog materijala na forumu. Ostavljanjem poruke na forumu, prihvatate činjenicu da tu poruku ili delove poruke može preuzeti i dalje neovlašćeno distribuirati bilo ko.

2.5. Administrator foruma ne garantuje da će forum zadovoljiti sve vaše zahteve i da će te dobiti odgovore na sva vaša pitanja i postavljene teme, kao i da će forum raditi bez prekida ili bez grešaka.


3. Postavljanje profila

3.1. Definišite sebi smisleno korisničko ime. Korisničko ime koje je provokativno i uvredljivo po druge članove foruma, ili se na bilo koji način kosi sa nekom tačkom ovih pravila, biće suspendovano ili promenjeno od strane administratora foruma. U korisničkom imenu dozvoljena je kombinacija velikih i malih slova, brojeva, interpunkcijskih znakova i razmaka.

3.2. Zabranjeno je koristiti provokativne i uvredljive avatare i potpise. U potpisu se ne smeju stavljati baneri ili linkovi ka drugim sajtovima. Zabranjeno je stavljati slike i banere veće od 20 Kb u potpisu ili više od dva reda teksta. Slike i baneri ne smeju da imaju dimenzije vece od 180x60 piksela. Tekstovi moraju biti napisani u podrazumevanoj veličini fonta, pri čemu je dozvoljeno da ih po svom nahođenju dekorišete. Administrator i urednici imaju diskreciono pravo da pojedinim članovima dozvole da sadržaj potpisa prelazi dozvoljene granice.


4. Prava članova foruma

4.1. Član ima pravo da otvori novu temu ili da uzme učešće u već otvorenoj. Sve sekcije na forumu su otvorene za sve korisnike, pri čemu treba voditi računa da se prilikom otvaranja nove teme ista postavi u odgovarajuću sekciju. Administrator i urednici foruma će premestiti svaku temu za koju smatraju da ne pripada tamo gde je postavljena.

4.2. Član ima pravo da slobodno iznese svoje mišljenje o nekom pitanju ukoliko ono nije u suprotnosti sa ovim pravilima. Prilikom otvaranja tema ili pisanja odgovora, članovi su dužni da poštuju ova pravila, posebno deo koji se odnosi na način pisanja i zabranjeno ponašanje na forumu.

4.3. Član ima pravo na pomoć urednika i administratora. Ukoliko član ne može da reši problem bilo koje vrste vezano za forum, može se obratiti za pomoć uredniku ili administratoru foruma. Pomoć može potražiti korišćenjem privatne prepiske ili u sekciji Knjiga utisaka.

4.4. Članovi imaju pravo da ulože žalbu na rad urednika ili administratora foruma. Ukoliko član smatra da su povređena njegova prava ili da je oštećen na bilo koji način postupkom urednika ili administratora foruma, može svoj prigovor uputiti otvaranjem teme u sekciji Knjiga utisaka.

 

5. Način pisanja

5.1. Ne postavljajte temu o kojoj je već diskutovano ili je diskusija u toku. Pre nego što započnete novu temu, pretražite forum kako bi se uverili da takva tema već ne postoji. Ukoliko tema već postoji, pročitajte šta je do tada napisano, pa ostavite svoj komentar. Ukoliko u temi nije pisano u poslednjih 6 meseci, izbegavajte pisanje novih poruka, osim ako ne smatrate da vam je to jako važno.

5.2. Trudite se da naslovi tema budu što opisniji. Kod pokretanja teme, izbegavajte naslove tipa: "Pomoć", "Pitanje" i slično, već naslov napišite tako da se već čitanjem naslova može naslutiti o čemu se u temi radi.

5.3. Nemojte ostavljati poruke koje nemaju veze sa temom o kojoj se diskutuje. Radije otvorite novu temu. Nije poželjno da se u okviru jedne teme postavljaju pitanja koja nisu u vezi sa tom temom ili da se skreće na drugu temu. Ukoliko se u nekoj temi želite nadovezati na drugu diskusiju, ostavite link ka njoj.

5.4. Nemojte pisati poruke tipa: "Da", "Ne", "Hvala" i slično. Ovakvi odgovori su besmisleni i krajnje nekorisni. Svaki svoj odgovor obrazložite svojim stavom ili iskustvom vezanim za temu. Ukoliko želite da se zahvalite na nekoj poruci, koristite dugme "Sviđa Vam se".

5.5. Izbegavajte da šaljete poruke koje sadrže samo smajlije. Iako smajli nekada može lepo da opiše šta mislite, odnosno šta želite reći, poruka koja sadrži samo smajlije nije poželjna. Takođe, nije poželjno preterivanje sa upotrebom smajlija u porukama.

5.6. Nemojte pisati tekst poruke velikim slovima ili naslov teme. Na forumima se pisanje isključivo velikim slovima smatra vikanjem. Ako želite da naglasite deo teksta, koristite bold, underline, color, italic...

5.7. Pišite samo smislene poruke. Ne pišite nepovezane poruke sa nepravilno napisanim rečima (zamenjena slova i slično). Pročitajte i proverite poruku pre nego što je pošaljete (koristite opciju "Pregled").

5.8. Nemojte nepotrebno citirati cele poruke. Citirajte samo delove poruke na koje se odnosi odgovor. Bespotrebnim citiranjem poruke umnožava se tekst koji se nekoliko puta pojavljuje na istoj stranici. Brišite delove citata i ostavite samo ono što je zaista neophodno. Ukoliko se poruka na koju odgovarate nalazi odmah iznad vaše, gotovo je sigurno da nema nikakve potrebe za citiranjem, jer je jedan pogled na gore dovoljan da se vidi na šta tačno odgovarate.

5.9. Nemojte citirati već citirane poruke. Ukoliko citirate poruku koja već u sebi sadrži citat, obavezno obrišite citat iz te poruke.

5.10. Nemojte slati poruke koje sadrže privatne razgovore ili diskusije. Izbegavajte dijalog na forumu. Razgovor koji se tiče samo članova koji u njemu učestvuju treba voditi koristeći privatnu prepisku.

5.11. Ako prenosite tekst koji niste sami pisali, obavezno navedite ime autora (ako je poznat) i link do izvora. Kopiranje tekstova sa drugih sajtova ima smisla jedino ako je potrebno da dodatno ilustruje tekst koji pišete u poruci. Nije poželjno ostavljanje poruka koje u sebi sadrže samo kopiju nekog teksta.

5.11.1. Ako prenosite članak - nemojte prenositi ceo članak, već samo uvodni deo, a za ostatak ostavite link.

5.11.2. Vesti možete da prenosite cele, uz obavezno navođenje celog linka odakle je preuzeta.

5.11.4. Nemojte prenositi više od 2 vesti dnevno sa određenog sajta, ako nemate dozvolu od vlasnika/uredništva tog sajta. U redu je iskopirati jednu ili dve vesti sa jednog sajta, ali sve više od toga prelazi granicu Internet kulture.

5.12. Nemojte postavljati poruke koje su isključivo reklamne (komercijalne) prirode. Forum nije mesto za reklamiranje Vašeg posla, sajta, firme, ili bilo čega drugog. Svoj mali oglas možete ostaviti u sekciji Mali oglasi, ali imajte u vidu da je ova sekcija namenjena isključivo za male, a ne za komercijalne oglase. Takođe, zabranjeno je širenje mrežnog i multi level marketinga u bilo kojoj formi na bilo kom delu foruma.

5.13. Nemojte pisati više poruka za redom u istoj temi. Sve što je izostavljeno može se lako dodati koristeći opciju "Urediti" koja se nalazi u okviru svake poruke i koja je dostupna 15 minuta nakon objavljivanja poruke. Nakon isteka 15 minuta nije moguće izmeniti poruku, ali možete od urednika ili administratora da zatražite da oni izmene poruku umesto vas, pri čemu se će oni voditi računa da se time ne gubi kontekst i smisao diskusija. Ukoliko posle vaše poruke nije napisana nova poruka, možete napisati novu poruku, ukoliko ona po svojoj sadržini ima drugi kontekst u odnosu na prethodnu ili na forumu nema urednika koji mogu izmeniti postojeću poruku.

5.14. Zabranjeno je postavljenje istovetnih poruka u različitim temama i sekcijama. Nemojte isti sadržaj objavljivati više puta, jer je i jedan sasvim dovoljan da se primeti.

5.15. Obratite pažnju da pojedine sekcije na forumu imaju dodatna pravila koja su objavljena pre spiska tema u sekciji. Poštovanje tih pravila je obavezno za sve članove foruma.

5.16. Nemojte u porukama lepiti slike ili fotografije sa drugih sajtova (tzv. hotlinking). Sve slike ili fotografije koje želite postaviti u porukama nalepite uz pomoć imagehost sajtova, kao što su tinypic.com, imageshack.us, photobucket.com i dr. Ili ih jednostavno dodajte kao priloženu dadoteku u samoj poruci. Pri tome vodite računa da ne kršite nečija autorska prava.

5.17. Izbegavajte da na forumu pišete tekst, postavljate slike i fotografije ili video materijal koji nije prikladan za osobe mlađe od 18 godina ili je njihov sadržaj takav da može uznemiriti osetljive osobe. Ukoliko ipak objavite takav sadržaj, dužni ste da na početku poruke i u samom naslovu iste upozorite na postojanje istog.

5.18. Na profilu svakog člana moguće je pisanje poruka i komentara. Zabranjeno je postavljanje slika i fotografija u porukama komentarima, jer profil postaje nepregledan i remeti sam njegov izgled. Sve navedeno za pisanja poruka na forumu odnosi se i na pisanje poruka i komentara na profilima članova.

5.19. Zabranjeno da na bilo kom delu sajta objavljujete fotografije, videa ili tekstove sa pornografskim ili seksualnim sadržajem u bilo kom obliku i ostavljate oglase veze ka spoljnim sajtovima sa navedenim sadržajem. Nemojte se grubo, nepristojno i provokativno ponašati u bilo kom obliku. Politika ovog sajta je da on bude prikladan za sve osobe, bez obzira na pol, starost, versku, nacionalnu ili svaku drugu različitost.


6. Zabranjeno ponašanje na forumu

6.1. Zabranjeno je napadati ili vređati članove foruma po nacionalnom, verskom, geografskom, rasnom ili nekom drugom osnovu.

6.2. Zabranjeno je isticati nacionalnu, versku, geografsku ili rasnu pripadnost, materijalno stanje i slično, kako svoje tako i drugih članova, ukoliko to tema isključivo ne zahteva i ako se ne kosi sa prethodnim članom i ako nemate izričitu saglasnost člana na koga se odnosi.

6.3. Zabranjeno je postavljati poruke koje sadrže lične podatke članova foruma ili bilo kojih drugih osoba.

6.4. Zabranjeno je otkrivati identitet članova foruma.

6.5. Zabranjeno je postavljati javno privatne poruke drugih članova bez dozvole autora te privatne poruke.

6.6. Zabranjeno je postavljati poruke kojima se krše nečija zakonska, autorska i svaka druga prava. Zabranjeno je pisati poruke kojima se krše važeći zakoni Republike Srbije.

6.7. Zabranjena je bilo kakva zloupotreba foruma ili članova. Prijavljivanje i učestvovanje na forumu sa isključivim ciljem promocije vašeg sajta ili posla je zabranjeno. Sve ovakve poruke biće obrisane. Zabranjeno je slanje privatnih poruka članovima radi reklamiranja drugih sajtova ili foruma. Članovi koje dobiju privatne poruke reklamne prirode, mogu se obratiti urednicima ili administratoru foruma. Zabranjeno je anketiranje članova za potrebe vaših istraživanja ili posla kojim se bavite.

6.8. Nemojte davati svoje korisničko ime i šifru na korišćenje nekom drugom. Svako je slobodan da se registruje kao član i može to svoje pravo da iskoristi.

6.9. Nemojte otvarati višestruke naloge na forumu. Pogotovo ako ste privremeno suspendovani sa foruma, nemojte to nikako raditi, jer tim postupkom bićete trajno suspendovani sa foruma.

6.10. Nemojte koristiti vulgarno izražavanje. Ukoliko kontekst poruke zahteva pisanje ružnih reči (vicevi ili slično), deo reči zamenite zvezdicama.

6.11. Nemojte ulaziti u diskusije sa administratorom i urednicima o napred navedenim zabranjenim ponašanjima. Administrator i urednici imaju ekskluzivno pravo da uređuju forum prema sopstvenom nahođenju i slobodnoj proceni, a u skladu sa ovim pravilima i nisu dužni davati objašnjenja, niti pravdati svoje postupke.

6.12. Zabranjena je svaka radnja za koju Uredništvo foruma oceni da predstavlja očiglednu zloupotrebu foruma za besplatno reklamiranje.


7. Sankcije

7.1. Ukoliko se neki član ponaša u suprotnosti sa ovim pravilima biće upozoren i eventualno suspendovan sa foruma trajno ili privremeno. Udaljenje (suspenzija) sa foruma je krajnja mera. Uredništvo zadržava pravo da primeni ovu meru odmah ukoliko se neki član ponaša krajnje neprimereno.

7.2. Uredništvo ima pravo da javno i/ili putem privatne poruke upozori člana na neprihvatljivo ponašanje i kršenje ovih pravila, kao i da ne ponavlja radnje koja su predmet upozorenja.

7.3. Uredništvo ima pravo da članovima koji se neprimereno ponašaju stopira objavljivanje poruka, pre nego što budu proverene i odobrene od strane Uredništva.


8. Ostale odredbe

8.1 Članovi foruma odgovorni su moralno, krivično i materijalno za sadržaj njihovih poruka.

8.2. Članovi nemaju pravo da obrišu svoje poruke na forumu, jer se time remeti tok diskusija. Članovi nemaju pravo da traže da se njihov nalog na forumu obriše.

8.3. Administrator foruma ima pravo i slobodu odlučivanja da: izvrši ispravke, adaptacije ili bilo koje druge promene na forumu, izvrši reorganizaciju informacija na sistemu, ukloni zastarele poruke, ukine sekciju foruma u bilo kom trenutku, privremeno ili stalno, promeni ili ograniči funkcionisanje foruma ili bilo kog njegovog dela, daje bilo kom članu zvanje urednika, kao i da ukine ovo zvanje, odstupi od ovih pravila ukoliko to po njegovoj proceni trenutna situacija zahteva.

8.4. Ukoliko se ne slažete sa ovim pravilima, najljubaznije vas molimo da ne posećujete ovaj forum, ili barem da ne pišete poruke na njemu.

8.5. Administrator foruma ima pravo da izvrši izmene i dopune ovih Pravila ponašanja kada proceni da je to neophodno.

8.6 Ova Pravila ponašanja stupaju na snagu dana 01.06.2013. godine.

Read more...
Time to create page: 0.263 seconds
Vi ste ovde: Home Forum Pravila