Udruženje za bolji Vršac

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

VLADA NAS VODI U BANKROT!

Pročitano 2106 puta

Što će sve zajedno dovesti do bankrota srpske privrede, ocenio je u intervjuu za „Alo!“ Mirko Todorović, vlasnik kompanije „Todor“ i suosnivač Pokreta privrednika.
Kao privrednik, nikada ne bih smeo da planiram poslovanje sa svesnim gubitkom, a naša vlada nije čak ni pokušala da uravnoteži budžet.

Nije ni bilo diskusije o tome gde bi na troškovnoj strani moglo ga se uštedi, a gde možemo da privučemo više prihoda.
Kada bi se država uozbiljila i sa jedne strane smanjila sivu ekonomiju, koja iznosi oko 40 odsto, a sa druge strane ukinula onolike agencije, budžet bi bio uravnoteženiji.

Najviše polemike u javnosti izazvali su upravo troškovi?

To se svelo na raspravu ministara o tome ko će dobiti više para, a niko ne misli odakle će taj novac stići, sve u maniru „šiljimo ražanj, a zeca tek treba da uhvatimo“.
Nisam siguran da privreda može za njih da zaradi ta sredstva, jer smo takvom politikom do sada ostajali bez proizvodnih radnika, a nismo dirnuli u administraciju i to će dovesti do bankrota privrede.
Ima li u vladinom planu bužeta bar nekih antikriznih poteza?
Vlada nije konkretno navela koje su to mere, a pošto u budžetu nema značajnih ušteda niti programa za poboljšanje naplate prihoda, teško da će antikriznog programa biti.

Ministarstvu ekonomije su za sledeću godinu značajno smanjena sredstva za likvidnost domaće privredne, ali ne i za podršku stranim investicijama poput „Fijata“, „Jure“ ili „Svarovskog“. Kako na to gledate?

To je čisto favorizovanje stranih firmi. Nemam ništa protiv stranih investitora, oni su potreban uslov, ali ne i dovoljan da se razvije privreda.

Totalno smo zapustili domaće preduzetništvo, naše male i srednje firme, koje bez državne pomoći zapošljavaju ljude, muče se i propadaju, dok država deli pare strancima.

To je sve politička kampanja za ulepšavanje stvarnosti kako bi se pokazalo da nas stranci vole. Bilo bi mnogo racionalnije da prvo pomognemo domaćim posrnulim firmama da zadrže radnike, pa tek onda da otvaramo nova radna mesta.

Kakav je vaš savet za preživljavanje još jedne krizne godine?

Zapostavili smo unutrašnje resurse, naše bogato selo i poljoprivredu. Pošto svi želimo da „furamo etnofazon“, kako to kažu mladi, onda hajde sad u pravom smilu reči da to furamo. Pozivam državu da stimuliše povratak mladih ljudi na selo i prozvodnju zdrave hrane.

U tome je budućnost, a ne u subvencionisanju navodno jeftinih stanova od 1.400 evra, dok po unutrašnjosti stanovi zvrje prazni i sa cenom od 400 evra po kvadratu. Okretanje selu i unutrašnjosti, sopstvenim resursima, jedini je izlaz iz krize.

Šta očekujete od predstojećih izbora?

Neka nam je bog u pomoći, jer nijedna kombinacija sadašnjih partija ne može da napravi preokret.

Stranački programi ne sadrže ni ekonomske ni političke sistemske promene i među njima gotovo da nema ideoloških razlika.

Zato očekujem će se vlade u narednom periodu od četiri do pet godina brzo menjati, što će biti način za razrešenje krize.

Sanja Đorđević

Priredio: 
Poslednja izmena dana utorak, 07 februar 2012 15:12
Vi ste ovde: Home Novosti Ekonomija VLADA NAS VODI U BANKROT!