Udruženje za bolji Vršac

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

ŽAŠTO JE VRŠAČKA PIVARA BANKROTIRALA?

Pročitano 6351 puta

Vršačka pivara je marta ove godine otišla u stečaj jer, uprkos otpisu 480 miliona dinara duga prema državi, nije uspevala da ispoštuje sve svoje obaveze.

U stečaju, pozitivno su poslovali, izmirivali su svoje obaveze i redovno uplaćivali zarade, iako je proizvodnja redukovana na mogućnosti preostalih 59 zaposlenih.
Kraj za Vršačku pivaru koja je dobitnik 40 međunarodnih priznanja

Za to treba pohvaliti generalnog menadžera Ljiljanu Dobrosavljević i odbor poverilaca, potvrđuje predsednik Zoran Kovrlija, koji je podržavao stav da ovo preduzeće treba i može da izađe iz stečaja. Ali, lenjost, nadobudnost ili neznanje mladog stručnjaka Agencije, Saše Radulovića, koštala ih je svega što imaju.

On je, najkasnije 90 dana od otvaranja stečaja morao da dostavi plan reorganizacije. Stručnjak Agencije to nije učinio, niti je zatražio odlaganje, što je potvrdila predsednica Trgovinskog suda u Pančevu Speranca Jančić, koji je, po zakonu, oglasio bankrot. I tu je kraj istorije najstarije pivare u Srbiji (osnovana 1702) koja je nekada zapošljavala 600 radnika. Pominjanje žalbe Višem apelacionom sudu ne zaslužuje komentar.

To nije prvi put da je Agencija za privatizaciju uticala na sudbinu Vršačke pivare.
Oktobarske promene 2000. godine dovele su u Vršačku pivaru (dobitnika 40 Monde selection priznanja) finansijsku policiju i inspektore za privredni kriminal.

Tragali su više meseci, a jedini rezultati bili su pad proizvodnje, svađa među preostalih 450 radnika i smena nekoliko direktora. Tavorili su do 2003. godine, kada je konverzijom obaveza po osnovi poreza i akciza u visini od 14,4 miliona evra država postala vlasnik 91,1 odsto kapitala Vršačke pivare.

Godine 2005, posle višegodišnjeg zavlačenja nazvanog “izbor savetnika”, Agencija za privatizaciju prvi put se ogrešila o Vršačku pivaru. Prodala ih je beogradskoj firmi Unionmarket.

Cena Pivare, kapaciteta 350.000 hektolitara piva i 100.000 hektolitara soka, u čijem sklopu su i Limenkara koja na sat napuni od pet do osam hiljada limenki, kao i ekskluzivni restoran “Pivnica”, bila je basnoslovnih 5.000 evra (?!). Istina, opterećivali su ih višemilionski dug (u evrima) i hipoteke na sve nekretnine. U Pivari je tada bilo oko 270 zaposlenih.

Početkom 2006. većina radnika štrajkovala je skoro dva meseca i tražila od Agencije za privatizaciju da raskine kupoprodajni ugovor. Posle saznanja da vlasnici, uz savetodavce iz Agencije, razgovaraju za novim “strateškim partnerom” prekinuli su štrajk i vratili se u proizvodnju.

Marta te godine Agencija za privatizaciju se drugi put ogrešila o vršačke pivarce, jer je dozvolila da uđu u sistem “Swisslion Takovo”, pod imenom “SL pivara”. Polovinom 2009. država je raskinula i ovaj kupoprodajni ugovor – zbog nepoštovanja obaveza kupca. Posle uvođenja poslovne revolucije Rodoljuba Draškovića, vrhunskog biznismena koji ni brend poput “eurokrema” nije sačuvao u Srbiji, u Vršačkoj pivari ostalo je svega 70 radnika i gomila nenaplaćenih problema.

Aprila ove godine zainteresovanost za Vršačku pivaru pokazao je italijanski biznismen Roberto Sperandio koji 14 godina uspešno posluje u susednoj Rumuniji. Nije našao zajednički jezik sa Radulovićem, pomenutim stručnjakom Agencije za privatizaciju, a da li se i to ikome može računati kao “greh”...

Maja, na 77. novosadskom sajmu poljoprivrede, pivara u stečaju nagrađena je peharom za visok kvalitet piva, zlatnom medaljom za crno „cofman“ pivo, i sa dve srebrne medalje za svetla piva „šampion“ i „cofman“.

Cela priča oko Vršačke pivare, naravno, poprimila je i političku dimenziju, pa stranački prvaci, saosećajući u bolu sa (ne)zaposlenima, traže odgovornost oponenata. Međutim, izgleda da javnost mnogo bolje zna šta se dešava.
Uveliko se priča da su veliki srpski biznismeni zainteresovani za zemlju Vršačke pivare u centru grada.

K ažu da ima veliku vrednost, pored protiče Dunav, te da se na takvoj lokaciji (ceo gradski blok) mogu izgraditi sasvim pristojni megamarketi ili višespratnice. Javnost ne zanima čija je “stručnost” zaključala katanac na Vršačkoj pivari, zanima ih – kod koga je ključ?

Autor: Aleksandar Čupić

Priredio: 
Poslednja izmena dana četvrtak, 14 novembar 2013 07:17
Više u ovoj kategoriji: « PARTNERSTVOM DO POSLA
Vi ste ovde: Home Novosti Ekonomija ŽAŠTO JE VRŠAČKA PIVARA BANKROTIRALA?