Udruženje za bolji Vršac

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

DA LI SUKOB SNS POTRESA VRŠAČKU VLAST?

Pročitano 3658 puta

Sukob unutar vršačkog SNS, koji je pre nekoliko dana eskalirao i protestnim okupljanjem stotinak članova stranke u centru grada, dospeo je u "Politiku", "Večernje novosti" i brojne druge nacionalne štampane i elektronske medije, što drastično utiče na imidž Opštine Vršac u širim okvirima.
Da li sukob u SNS potresa vršačku vlast? Upućeni kažu da je okupljanje nezadovoljnog dela članstva ispred prostorija stranke prebrojavanje između vd predsednika OO SNS Ljubiše Milosavljevića i Slaviše Maksimovića, lokalnog ministra iz SNS koji je smenjen po zahtevu SNS. A da sve bude po srpskim običajima - Milosavljević i Maksimović su kumovi.

Međutim, utisak da se u Vršcu sve vrti oko SNS, odnosno da su dešavanja unutar SNS ogledalo dešavanja u Vršcu, može da podstakne njihove daleko jače političke partnere da razmisle o učešću SNS u lokalnoj vlasti.

SNS participira u lokalnoj vlasti, u koaliciji sa Pokretom "Vršačka regija - Evropska regija". U vlasti su i SPS i LSV, koji nisu u koaliciji sa SNS. Od 45 odbornika u lokalnom parlamentu, Pokret VRER ima 15, SPS 10, LSV 3, a SNS svega 6 uz uvek otvoreno pitanje da li će svi podržati aktuelno rukovodstvo.

Prostom matematikom, Pokret VRER, SPS i LSV imaju većinu i bez SNS. Ukoliko procene da dešavanja u vršačkom SNS ne služe na čast našoj opštini, jednostavno im se mogu zahvaliti na saradnji. A mogu i potražiti stabilniju većinu među drugim političkim opcijama. Na primer u Grupi građana "Za bolji Vršac", u DS, u NDS ili od nezavisnog odbornika Dejana Maksimovića koji je svojevremeno bio predsednik OO SNS, ali je izbačen.

u svetlu aktuelnih dešavanja, čak ni Pokretu VRER, iako imaju 15 odbornika, niko ne može da garantuje da će biti vlast, što im, nekoliko meseci pre izbora, svakako ne ide u prilog.

Sve u svemu, ovakvo stanje stvari u vršačkom SNS sigurno će uticati na brojne glasače da preispitaju da li će im dati glas na lokalnim izborima, bez obzira koja opcija prevlada.

U Vršcu se to prethodnih godina već dešavalo. Dok je Demokratska stranka bila najjača politička opcija u Srbiji, za Opštiski odbor je glasalo duplo manje Vrščana nego što ih je, u istom danu, glasalo za DS na republičkim i pokrajinskim izborima.

Treba podsetiti i da je vršački SNS ušao u vlast uz saglasnost DS. Kada je došlo do podele unutar DS, SNS je tražio da se DS isključi iz lokalne vlasti, što je, potom, DS samovoljno i učinio.

Šta kažu nezadovoljni članovi SNS

Nezadovoljni članovi SNS traže od Aleksandra Vučića da smeni aktuelno rukovodstvo stranke u Vršcu. Nažalost, niko se od njih nije zvanično deklarisao kao organizator skupa, ali su svi učestvovali u podeli letaka, u kojima su naveli razloge svog nezadovoljstva.


- U više navrata smo ukazivali na nepravilnosti, bahato i nestatutarno ponašanje rukovodstva stranke, i sve to potkrepili argumentima, ali nismo naišli na želju da se te naše tvrdnje ispitaju. Zato smo primorani da na ovakav način zaštitimo ugled SNS, pa ćemo jednom nedeljno organizovati mirne proteste, sve dok neko iz vrha stranke ne reaguje i ne raspusti opštinski odbor u našem gradu, piše na letku koji je potpisan sa "Nezadovoljno članstvo SNS u Vršcu".

Njihove primedbe najviše se odnose na vd predsednika OO SNS Ljubišu Milosavljevića, koji je ujedno i savetnik predsednika opštine. Nezadovoljni tvrde da Milosavljević bahato troši opštinski novac, te da ponašanjem narušava ugled stranke.

- Za sedam meseci, u vreme krize, Milosavljević je na troškove reprezentacije potrošio 388.203 dinara, dok je službene dnevnice u inostranstvu naplatio 426.096 dinara. Nasilničkim stavovima nastoji da profesionalno, lično i stranački potpuno uništi sve koji su se usudili da se suprotstave njegovoj samovolji, piše još na letcima koji će, verovatno, biti deljeni i na narednom okupljanju.

Šta kaže Milosavljević...

Iako se spekuliše da ovaj protest ima veze sa unutarstranačkim izborima, koji do sredine maja treba da se sprovedu širom Srbije, Milosavljević to demantuje. On za "Novosti" kaže da nije predviđeno da se u Vršcu bira novo rukovodstvo stranke, te da ovi protesti, u stvari, predstavljaju uvertiru za lokalne izbore, koji treba da budu u decembru.

- LDP, DS, Pokret "Za bolji Vršac" i SPS, čiji su članovi bili na skupu, organizatorima protesta su pružili svu logističku podršku. Naravno, opet su iskorišćeni isti ljudi, nezadovoljni i sa labilnim karakterom, da budu produžena ruka naših političkih oponenata, kaže Milosavljević.

On kaže i da ulica nije mesto za rešavanje unutarstranačkih sukoba, a potom izražava žaljenje što "nekolicina izmanipulisanih organizatora, zbog limita svoje inteligencije, nikada neće ni razumeti kako su ih DS, LDP, Pokret za bolji Vršac, pa i SPS ponovo iskoristili".

Milosavljević je dodao i da je na skupu bilo više ljudi nego što je očekivao, a potom se pridružio u nadi da će vrh stranke odreagovati.

Šta, za sada, kažu druge političke organizacije...

DS, LDP i SPS, koje je Milosavljević prozvao kao deo organizatora skupa nezadovoljnih članova SNS, nisu se oglašavali. Ali, opoziciona Grupa građana "Za bolji Vršac" je na svom sajtu, posle protestnog skupa, objavila iscrpan video izveštaj, uz tekst iz "Politike", u kojem proziva i Pokret "Vršačka regija - Evropska regija". Nisu objavili demanti Milosavljevića.

- Učesnici protesta su posebno uvređeni što Ljubiša Milosavljević "poverljiva dokumenta dobijena iz centrale stranke, prosleđuje istaknutim funkcionerima Pokreta "Vršačka regija-evropska regija" (sa kojim je SNS u opštinskoj vlasti). U pomenutim lecima stoji, pored ostalog, da je prvi čovek SNS u Vršcu "izborni materijal Pokretu dostavio pet dana pre nego što su dobili naši predsednici mesnih organizacija, što praktično znači da nastoji da se Opštinski odbor SNS u Vršcu svede na nivo ekspoziture Pokreta "Vršačka regija“, piše na sajtu GG "Za bolji Vršac".

Izvor: evrsac

Priredio: 
Poslednja izmena dana subota, 04 april 2015 10:20
Vi ste ovde: Home Novosti Politika DA LI SUKOB SNS POTRESA VRŠAČKU VLAST?