Udruženje za bolji Vršac

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

I ŠTA ĆEMO SAD ?

Pročitano 2430 puta

Zahvaljujući aktivnostima odbornika Grupe građana Za bolji Vršac, mogli smo da se detaljno upoznamo sa svim malverzacijama i nepravilnostima koji se dešavaju u gradskoj skupštini i među izabranim predstavnicima građana u takozvanoj gradskoj vladi. Saznali smo kako se neodgovorno i bahato odnose prema poverenim funkcijama, kako nedomaćinski raspolažu sa opštinskim budžetom i kako sebi obezbeđuju brojne pogodnosti . Neke od njih su građani birali na prethodnim izborima , druge su ovi koji su bili birani, doveli jer su im stranačke kolege, prijatelji i rođaci. I sad oni svi sede u opštini o našem trošku, redovno primaju plate i misle da im to pripada jer su oni ili njihovi pobedili na izborima.

I šta ćemo sad?

Može da se ljutimo, da ih ogovaramo, grdimo i čudimo se nad njihovim postupcima. Njima to ne smeta. Oni o nama i na nas ne misle. Njihovo ponašanje je uslovljeno mentalnim karakteristikama u kojima dominiraju osećanje nadmoći, egocentrizam, moralna insuficijentnost i sklonost ka falsifikovanju realnositi. Tako sklopljeni i sakupljeni oko ideje da, što je moguće duže ostanu na pozicijama koje su zauzeli, veruju da su njihovi postupci ispravni i namere časne. Od njih se ništa drugo ne može očekivati osim ovoga što jeste. Glasajući za njih omogućili smo im da lagodno i bezbrižno žive, redovno primaju plate i da nikome ne odgovaraju za svoj rad ili nerad. Oni su tu gde su, jer je većina birača tako odlučila.

Brojni su razlozi zbog kojih su građani odlučili da za njih glasaju. Mnogi su skloni da veruju bez pokrića i argumenata u slatkorečiva obećanja, neki su zaposleni u firmama koje su tesno povezane sa političkim partijama, nekima je obećan posao ili funkcija, drugi glasaju po inerciji ne razmišljajući za koga i zbog čega glasaju. Respektabilan broj birača nije ni za koga glasao , uvereni da svi koji se domognu neke funkcije , postupaju na isti način- misle isključivo kako da sebi i svojima obezbede sve ono što do tada nisu imali.

Ima li izlaza iz začaranog kruga po kome se decenijama vrzmamo?

Teoretski ima, praktično je teško pronaći izlaz, jer se od svakog od nas zahteva odgovornost oslobođena predrasuda, pretpostavki i konstrukcija. Ako poštujemo sopstvene odluke, i znamo šta treba i kako treba da rade oni kojima poverimo mandat da nas u lokalnoj skupštini zastupaju i umesto nas odlučuju, onda treba da razmislimo o svakoj ličnosti koja se na listi nalazi pre nego što zaokružimo broj ispred njihovih imena. Izgleda jednostavno, a nikada nije bilo jednostavno jer nikada nisu odlučivali razum i odgovornost. Zbog toga imamo sve ove koji funkciju doživljavaju kao stečeno pravo a ne obavezu.

I šta ćemo sad?

Može da se okrenemo oko sebe i među nama pronađemo odgovorne, časne i vredne ljude. Može da razgovaramo i da zaključimo da je dosta bilo igranja sa nama, našim gradom i našom budućnošću. Može da se ujedinimo i pripremimo za sledeće izbore. Imamo obavezu i imamo pravo da zahtevamo da nas u lokalnoj skupštini predstavljaju drugačiji ljudi. Drugog rešenja nema.

Priredila: 
Dragica Stanojlović

Predsednik udrženja građana Za bolji Vršac!


Email: drsdragica@hemo.net

Vi ste ovde: Home Novosti Politika I ŠTA ĆEMO SAD ?