Udruženje za bolji Vršac

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Prev Next

Osmi putnik je među nama!

Pročitano 3466 puta

Pokazalo se, kao i nebrojeno puta do sada, da nova politička realnost ili preciznije iracionalnost, predstavlja rebus za prosečan logički um u Srbiji. Tek pošto smo shvatili da preuranjenih „izbora radi izbora“ neće biti, vršačka politička elita je zakuvala, čak i za pozorište apsurda, nenadmašan igrokaz. Dosad homogena, interesno čvrsto povezana koalicija, jer nema boljeg veziva od novca i statusnih povlastica, je bez ikakve preke potrebe odlučila da samu sebe detonira. Jer to je čudesna politička himera sačinjena od ideološki neobojenih titulara, nosilaca narodnih mandata...ili pak obojenih tek u početku dok se dublje ne uđe u političku realnost Srbije/Vršca koja najviše podseća na tržnicu obraza. To znači da se praktično svačiji obraz može kupiti po slobodnim tržišnim uslovima i reklo bi se da je to i jedino tržište koje u ovoj zemlji klovnova/žonglera i razdragane publike funkcioniše.

To da je unesrećenom SNS-u, najmoćnijoj političkoj slili međ silama, neko skuvao pseći paprikaš vidljivo je i nesporno, ali imamo novi trend da se koalicioni partner ponaša u neskladu sa onim što pojam KOALICIJA podrazumeva (koalicija je privremeno savezništvo različitih stranaka radi zajedničkog nastupa) što je čudesno. Na delu su neki noviteti, trendovi, političko-modni za jesen/zimu 2015. a glavni maneken, promoter ovih trendova, uz ogradu da je situacija pomalo neprijatna, je naravno najlepši i najstasitiji međ njima - Čedomir Živković. Taj čudesni oblik koji egzistira, elegantnog izgleda, s manirima i šarmom osmog putnika koji neprimetno i suptilno zavede domaćina (političku organizaciju koja IMA ideologiju) a potom je isto tako nežno, bezbolno i temeljno destruira iznutra. Ono što još više začuđuje je činjenica da taj domaćin prosto mazohistički uživa. Ne mogu da se otmem otisku da je pre smo tri godne gotovo isto doživela još jedna politička sila međ silama, demokratska stranka, ali da se iz pogibije političkog protivnika ne nauči ništa, sem da se naivno i s optimizmom uskoči u kožu nove žrtve, to ne razume moj logički um. Ni tada, kao ni sada, posmatrano očima nekoga ko traži trunku racionoalnosti u ponašanju političkih subjekata na svim nivoima, ne uviđam drugi princip do haosa produkovanog voljom za moći. Govoreći o najnižem, lokalnom planu, vidim samo sitni finansijski ćar onih koji svoju političku ideologiju veoma lako napuštaju jer u takvim okolnostima novac je generator svakog iracionalnog ponašanja pa i ovakvog. Kako bi vas svario osmi putnik prvo indoktrinira sitnom dozom antigena, onog koji je u organizmu zadužen za obožavanje novca i statusa, te je sada već jasno da nema superposlanika koji bi mogao odoleti ovom zavodljivom predatoru na političkoj sceni Vršca.

Nejasno je međutim zbog čega je taj svoj raskošni koalicioni potencijal Čedomir Živković sveo na tvrdokorni i u političkom smislu dosledni SPS, kada se zna da je na čelu iste grupacije upravo naučnik koji je izmislio i konstruisao našeg osmog putnika da u neizvesnim postpetooktobarskim vremenima čuva plamen elite kojoj je pretilo zgasnuće. Neprimereno jednoj levoj partiji, vršački SPS pokazuje odveć veliku dozu pragmatičnosti i političke zrelosti... ili oni i nisu tako levo kao što nam se čini? Bilo kako bilo, trenutno je na delu svojevrsno pregrupisavanje političkih faktora na lokalnoj sceni u kojem je primetan novi optimizam još neoporavljenih demokrata. Moguće je da se ovde dve ideološki srodne stranke, u jeku promocije knjige kako je to stvarno bilo najveće levičarke međ Srbljem, ujedine oko ideje humanijeg i socijalno pravednijeg društva, pa možda u skorijoj budućnosti omoguće i promociju upravo pomenutih memoara velike leve majke. Ipak oprez! Prema nemuštom govoru tela koji se mogao pratiti na poslednjem skupštinskom igrokazu osmi putnik je ponovo u akciji!

Priredio: 
Poslednja izmena dana petak, 30 oktobar 2015 08:52
Vi ste ovde: Home Novosti Politika Osmi putnik je među nama!